Zadanie współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego logowm

Zachęcamy do zapoznania się z broszurą edukacyjną promującą zdrowe i aktywne starzenie.

Broszura powstała w ramach projektu "Ku zdrowej i aktywnej starości". Zawiera ona zagadnienia z zakresu szeroko rozumianego zdrowia, w tym m.in. aktywności fizycznej, higienicznego trybu życia, diety oraz inteligencji emocjonalnej. Powinna dostarczyć czytelnikom porad i praktycznych wskazówek, których stosowanie przyczyni się do lepszego samopoczucia i sprawności, zmniejszając ryzyko ciężkich chorób i urazów w wieku późnej dorosłości.

Broszura edukacyjna

Rozstrzygnięcie konkursu plastycznego "Ku zdrowej i aktywnej starości"
Konkurs dla młodzieży, którego przedmiotem był plakat i hasło promujące zdrowe starzenie, cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem. Zgłoszono do niego 27 prac ze wszystkich trzech gimnazjów z terenu Gminy Kozłowo, spośród których komisja konkursowa wybrała cztery, wyróżniające się walorami artystycznymi, oryginalnością i estetyką wykonania.
Wyniki konkursu były następujące:
I miejsce – Iga Pacuszka (Gimnazjum w Rogożu);
II miejsce – Kaja Dreger (Gimnazjum w Szkotowie);
III miejsce – Iwona Grędziszewska (Gimnazjum w Szkotowie) i Gabriela Krzesińska (Gimnazjum w Rogożu).

Zwycięskie prace zostały zaprezentowane w broszurze edukacyjnej, natomiast wszystkie można oglądać na wystawie w siedzibie Gminnego Centrum Kultury i Sportu w Kozłowie.

Jak zachować zdrowie i aktywność w okresie późnej dorosłości?
Trzecie spotkanie edukacyjne stało się okazją do podsumowania działań podjętych w ramach projektu, a także do rozstrzygnięcia konkursu plastycznego dla młodzieży ze szkół gimnazjalnych Gminy Kozłowo i wręczenia nagród laureatkom oraz prezentacji broszury edukacyjnej promującej zdrowe i aktywne starzenie.

Spotkanie edukacyjne „Psychologiczne aspekty starzenia się i starości – kryzys czy wyzwanie? O blaskach i cieniach późnej dorosłości”
Starzenie się i starość z psychologicznego punktu widzenia były tematem przewodnim trzeciego i ostatniego spotkania edukacyjnego, które odbyło się 21 czerwca w Kozłowie. Prelegentka – Grażyna Kulka omawiała na nim zagadnienia związane z różnymi wymiarami starzenia się, ageizmem, potrzebami osób starszych i innymi czynnikami wpływającymi na jakość życia w okresie późnej dorosłości. Uczestnicy spotkania będą mogli tera spróbować odpowiedzieć sobie na pytanie: „Na co się decyduję? Czy moja jesień życia będzie pełna barw, słoneczna czy słotna i bezowocna?”

Spotkanie edukacyjne „Zdrowe starzenie drogą do sprawnej długowieczności”
Drugie spotkanie edukacyjne pn. „Zdrowe starzenie drogą do sprawnej długowieczności” odbyło się 8 czerwca 2017 roku w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Kozłowie. Poprowadziła je lek. med. Monika Jabłońska, specjalista chorób wewnętrznych i geriatrii. Spotkanie miało wymiar praktyczny – prowadząca położyła nacisk na to jak funkcjonować w codziennym życiu, by jak najdłużej zachować sprawność. Uczestnicy spotkania mogli dowiedzieć się m.in. jak przygotowywać zdrowe posiłki i właściwie przechowywać produkty spożywcze, jak i kiedy stosować lekarstwa oraz szczepienia ochronne, o jakich badaniach profilaktycznych trzeba pamiętać, dlaczego warto utrzymywać aktywność fizyczną oraz jak zachowywać bezpieczeństwo ruchu.

Spotkanie edukacyjne "Zdrowe odżywianie inwestycją na przyszłość"

IMG 1797W dniu 20 maja 2017 roku w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Kozłowie odbyło się pierwsze spotkanie edukacyjne pn. „Zdrowe odżywianie inwestycją na przyszłość”. Poprowadziła je Natalia Ulewicz – dietetyk kliniczny, instruktorka fitness i trenerka personalna. Uświadomiła ona uczestnikom, że zdrowe odżywianie nie polega na „byciu na diecie”, a na kształtowaniu właściwych nawyków, wybieraniu naturalnych i mało przetworzonych produktów, a także dostarczaniu organizmowi antyoksydantów i „dobrych” tłuszczów. Dyskusja toczyła się również wokół żywienia w różnych schorzeniach.

Idea projektu:
Projekt ma na celu stworzenie warunków do rozwoju wiedzy i świadomości mieszkańców Gminy Kozłowo w obszarze zdrowego starzenia się poprzez umożliwienie mieszkańcom dostępu do specjalistów oraz zwiększenia swojej wiedzy w zakresie wpływu stylu życia na jakość funkcjowania w okresie starości. W ramach projektu planowane są m.in. spotkania edukacyjne, opracowanie i dystrybucja broszury edukacyjnej, a także konkurs z nagrodami dla młodzieży gimnazjalnej.

Okres realizacji: 1 kwietnia - 31 lipca 2017 r.

Realizatorzy: Olsztyńska Fundacja Inicjatyw Prospołecznych i Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kozłowie

Scan