Panorama Olsztyna
  • Uczestnicy projektu
    Uczestnicy projektu "Pokolenia nie mają granic"
    Warsztaty integracyjne dla młodzieży i seniorów
    Spotkanie z dietetykiem
    Seminarium podsumowujące projekt EOG
    Wykład na ATW w Olsztynie
    Warsztaty edukacyjne dla młodzieży

DSC02900W dniach 5 i 6 października 2017 r. w Olsztynie odbyło się kolejne szkolenie dla liderów lokalnych z gmin Kozłowo i Zalewo. Poprowadził je Maciej Jurzyński - urzędnik służby cywilnej, politolog, administratywista, pracownik Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Wojewódzkiego w Olsztynie. Tym razem lokalni liderzy zdobywali wiedzę w zakresie zasad dobrej administracji i partycypacji obywatelskiej. W pierwszym dniu szkolenia mieli okazję dowiedzieć się o tym, jak funkcjonuje administracja w Polsce, jakie prawa przysługują obywatelom w kontaktach z urzędami oraz w jaki sposób realizowane jest prawo do dobrej administracji. Drugi dzień szkolenia poświęcony był teorii i praktyce partycypacji obywatelskiej, zwłaszcza zagadnieniom dostępu do informacji publicznej, petycji, wniosków i skarg oraz konsultacji społecznych. Wykład i ćwiczenia trener wzbogacił o ciekawostki, liczne przykłady z życia oraz quizy.

Szkolenie odbyło się w ramach projektu "Obywatele najlepszą inwestycją". Przejdź do strony projektu>